Pup informatie

Wat u moet weten,voordat u een cavalier aanschaft:

1) Heeft u voldoende tijd en zin om de komende jaren voor uw nieuwe huisgenoot te zorgen?
2) Hoeveel beweging en ruimte heeft een cavalier nodig?
3) Wat is het karakter van een cavalier king charles spaniel?
4) Wat zijn de lichaamskenmerken en hoe is de verzorging bij een cavalier?
5) Welke kleurvarianten zijn er?
6) Kies ik een reu of een teef?
7) Kies ik een pup of een volwassen cavalier?
8) Hoe kies ik een pup uit een nest?

1) Zodra u een pup in huis heeft moet u beginnen met de zindelijkheidstraining en met de socialisatie.
Hoe meer tijd en energie u hier in het begin in steekt, hoe meer voordeel u hier later van heeft.

2) Komt de pup in een gezin, dan moet u wel weten dat wanneer het nieuwtje eraf is, u degene bent die de hond uit gaat laten door weer en wind en niet uw kinderen.

3) Een cavalier is een echte gezelschapshond en houdt er niet van om elke dag lang alleen te moeten zijn.
Een paar uurtjes per dag is geen probleem.

Een cavalier heeft niet veel ruimte nodig. Het maakt hem niets uit of hij op een boerderij woont of in een kleine flat, zolang hij maar voldoende aandacht krijgt, dan is de cavalier tevreden.

Een cavalier vindt het heerlijk om te wandelen. De cavalier heeft een goed uithoudingsvermogen en kan daarom ook lange afstanden lopen zonder enig probleem. Dit is geen vereiste, want een cavalier is ook tevreden met een paar korte bezoekjes aan een park.

De cavalier is een echte gezelschapshond en vindt het heerlijk om van iedereen aandacht te krijgen.
Hij is ideaal als gezinshond, omdat het van nature een vriendelijk en zachtaardig hondje is, zonder enige vorm van agressie.
Hij is levenslustig en absoluut niet zenuwachtig van aard. In de meeste gevallen zal hij goed luisteren en graag commando’s opvolgen, maar hij wordt wel snel afgeleid door b.v. een konijn, vlinder, spelende kinderen, vogels enz.
Op zo’n moment heeft hij geen aandacht meer voor u.

4) Een cavalier is een compact hondje met een gewicht tussen de 5,4 en 8 kg. De meeste teven zitten rond de 7 kg en een reu zit al gauw aan de 8 kg. De vacht van een cavalier kan heel overvloedig zijn en hij heeft daarom ook regelmatig een kam- en borstelbeurt nodig. Een bezoekje aan de trimsalon is in principe niet nodig. Wanneer u de hond steriliseert of castreert, dan krijg de hond een dikke ondervacht en meer haargroei, waardoor juist wel een bezoek aan de trimsalon noodzakelijk is. . Hoewel een cavalier lange oren heeft, komen oorontstekingen zelden voor. Een cavalier mag regelmatig in bad worden gedaan, zolang u maar een geschikte hondenshampoo gebruikt en u hem nabehandelt met een goede cremespoeling.

5) De cavaliers zijn er in 4 kleuren n.l. driekleur, blenheim, black & tan en ruby.

Driekleur: zwart en wit, goed verdeeld en gebroken met “tan” aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, aan de binnenkant van de benen en onder de staart. Sommige driekleur cavaliers hebben bijna egaal zwarte lichamen met alleen een klein beetje wit in het gezicht, hals en benen. In de tentoonstellingsring kan dit nadelig zijn, maar voor een huishond maakt dit geen verschil.

Blenheim: diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkelijk op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de eventuele ruitvormige vlek of “spot”.

Black & tan: ravenzwart met “tan” aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart. Het “tan” moet helder zijn. Een witte aftekening is ongewenst.

Ruby: geheel diep roodbruin gekleurd. Een witte aftekening is ongewenst.

Cavaliers in de kleuren ruby en black & tan (ook wel whole colours genoemd) zien we verhoudingsgewijs weinig en er is daarom moeilijker aan te komen.

6) De eerste belangrijke vraag die u zich moet stellen is of het hebben van een loopse teef problemen geeft. Een teef wordt meestal tweemaal per jaar loops en u moet nagaan of de eventuele aanbidders een probleem zouden kunnen vormen. Een andere belangrijke vraag is of u ooit wilt fokken, want dan kiest u uiteraard voor een teefje. Besef wel dat met fokken van een nestje er nog heel wat komt kijken. Laat u zich dus van te voren goed informeren. Een groot voordeel van een reu is dat hij altijd een goede vachtconditie heeft, omdat hij minder haren verliest. Reuen zijn verder even aanhankelijk, worden niet loops en zijn zelden agressief en dus net zo geschikt als huishond dan teven.

7) Een pup is nog helemaal op te voeden naar uw eigen wensen en het is natuurlijk ook leuk om een cavalier op te zien groeien. Toch hebben veel mensen ook goede ervaringen met volwassen cavaliers, want deze honden hebben de opvoeding al gehad en zijn dus in de meeste gevallen al zindelijk. Voor sommige mensen is dat een reden om juist op zoek te gaan naar een volwassen hond. In bijna alle gevallen kan een volwassen cavalier zonder problemen herplaatst worden, omdat hij zich heel gemakkelijk aanpast en snel gehecht is aan de nieuwe eigenaar. Bij de Cavalier Club Nederland bestaat er een bemiddeling voor afstandshonden, waarover u zich vrijblijvend kunt laten informeren.
Ook kunt u bij fokkers informeren of zij eventueel een afstandshondje beschikbaar hebben.

8) Als u keus heeft uit meerdere puppy’s, dan moet u de pup kiezen die u het meeste aanspreekt. De fokker kan u vaak vertellen over het karakter van een bepaalde pup. Houd in gedachten, dat als een pup op deze leeftijd heel uitbundig en onvermoeibaar is, hij dat waarschijnlijk op volwassen leeftijd ook zal zijn. Dit geldt ook voor het iets rustige, verlegen pupje. Heeft u interesse om in de toekomst een tentoonstelling met uw cavalier te lopen, meld dit dan meteen bij de fokker, zodat daar rekening mee kan worden gehouden bij de keuze van een pup.

scheiding

foto_puppypagina