Het ras Cavalier King Charles Spaniel heeft net als alle andere rassen een paar rasgebonden problemen wat betreft de gezondheid. Het is daarom heel belangrijk dat een fokker zijn fokmateriaal test op erfelijke afwijkingen die binnen het ras voorkomen. De evt. afwijkingen waarover ik praat zijn; hartafwijkingen, patella-luxatie, cc-de-ef en syringomyelia. Al mijn cavaliertjes worden met regelmaat getest op bovenstaande afwijkingen. Door middel van een goede selectie worden er verantwoorde combinaties gemaakt, geheel volgens de regels en richtlijnen van de Raad van Beheer, met als doel de gezondheid van de cavalier te verbeteren.
Hoewel een fokker nog zo zijn of haar best doet, blijft een hond een levend wezen en als fokker heb je niet alles in de hand, je kunt alleen je best doen. U kunt ook uw best doen om het ras te verbeteren, simpelweg door een pup te kopen met stamboom en bij een erkende fokker, die lid is van de rasvereniging en die al zijn of haar cavaliertjes test op bovenstaande erfelijke afwijkingen. U moet nu niet denken als u het bovenstaande gelezen hebt, dat een cavalier een ongezond hondje is met veel problemen. Maar het is de taak aan ons als fokker, om te voorkomen dat problemen verergeren binnen een ras en het is aan ons, om evt. aanwezige problemen proberen te voorkomen dan wel te verbeteren. Dit is ook het doel van de rasvereniging De Cavalier Club Nederland, het in standhouden en verbeteren van dit geweldige ras “De Cavalier King Charles Spaniel.”
In 1996 is er een enquête gehouden in samenwerking met de Hirschfeld Stichting. Dit heeft vele interessante informatie opgeleverd. Ook is hieruit op te maken dat de Cavalier over het algemeen een gezonde en sportieve huisgenoot is, met een heerlijk karakter. Helaas komt ook een erfelijke afwijking wel eens voor, zoals bij elk ras. De Cavalier Club Nederland heeft in 2007 hard gewerkt om een goed fokreglement van de grond te krijgen. In mei 2008 is de eerste stap m.b.t. het hart daarin gerealiseerd d.m.v. een meerderheid van stemmen op de ledenvergadering. Een verplichte hartdoppler werd hierdoor toegevoegd aan het rasspecifieke fokreglement. Op de algemene ledenvergadering van 14 november 2010 jl. is er een uitbreiding gerealiseerd van dit fokreglement. Ook het verplicht MRI-scannen werd per medio 2011 opgenomen in het fokbeleid.
De Raad van Beheer is al verscheidene jaren bezig een fokbeleid te ontwikkelen, waardoor fokkers meer verantwoordelijkheid op zich moeten nemen. Zij werken samen met de verschillende rasverenigingen met als doel de gezondheid, het gedrag en het welzijn van onze honden in Nederland te verbeteren. In de afgelopen jaren is er dan ook veel gebeurd en dit heeft geleidt tot bepaalde uitvoeringsregels die opgenomen zijn in ons huidige fokreglement. Deze uitvoeringsregels zijn rasspecifieke voorwaarden waaraan de toekomstige ouderdieren moeten voldoen om stambomen te verkrijgen voor de nakomelingen. Alle fokkers die pups fokken met een stamboom, dienen zich te houden aan dit fokreglement. Deze uitvoeringsregels zijn na te lezen onder het submenu fokreglement.
Het aantal stamboomloze fokkers van de Cavalier is de laatste jaren met grote sprongen gegroeid. De Cavalier is in korte tijd een erg populair ras geworden. Helaas nemen niet alle fokkers het zo nauw met de gezondheid van ons ras, waardoor het ras een minder goede naam op het gebied van de gezondheid heeft gekregen. Veel stamboomloze cavaliers of pups die daarvoor door moeten gaan, werden en worden geïmporteerd uit de Oostbloklanden. Radar berichte enkele jaren geleden dat ca. 40% van de pups onderweg vanuit het Oostblok overlijdt. Hoe het de puppykoper met een vaak uit medelijden gekocht pupje vergaat, laat zich raden, geen garantie, een hoge dierenartsrekening en veel verdriet. De laatste jaren wordt hier op tv steeds meer voor gewaarschuwd. Radar heeft hier al meerdere malen aandacht aan besteed en heeft verschrikkelijke beelden op tv getoond, om de mensen wakker te schudden. De ouderdieren die veelal in deze landen gebruikt worden, leven vaak onder slechte omstandigheden en de teefjes worden elke loopsheid gedekt. De pups die geboren worden, worden ook niet ontwormd, ingeënt en gecontroleerd door een dierenarts. Koop daarom nooit een pup bij een puppyfarm of handelaar. En kijk ook goed uit bij advertenties op Marktplaats. Deze pups hebben meestal geen stamboom, zijn geboren uit ongeteste of zelfs zieke ouderdieren. Durf rustig te vragen aan een fokker op welke manier hij of zij bezig is met het houden van en fokken van de Cavalier. Vraag naar de uitslagen van de gezondheidstesten en dat u deze graag in wilt zien. Een goede fokker vertelt u hier graag over en raakt meestal ook niet snel uitgekletst over zijn of haar ras. Zij staan klaar om uw vragen te beantwoorden, nu, maar ook in de toekomst.
Waarom is die stamboom nu eigenlijk zo belangrijk, want ik doe er toch niets mee?
Vele puppykopers menen ten onrechte geen stamboom nodig te hebben voor hun nieuwe huisgenoot, want ze zijn immers toch niet van plan om te gaan fokken of showen. En die stamboom verdwijnt toch in de kast. Ze willen gewoon een leuke huisgenoot. Dat opent alle deuren voor de malafide hondenhandelaren. In tegenstelling tot de serieuze fokker hebben zij wel veel te verbergen; ongecontroleerde fokkerij met slecht verzorgde, zieke en ongezonde ouderdieren. Dit gebeurt veelal in het Oostblok, waardoor u hiervan niets te zien krijgt. De vaak veel te jonge, niet ingeënte en zieke pups worden met bosjes aangeboden op internet of ze belanden op een puppyfarm. Op de site van de dierenbescherming staan vele adressen genoemd, waar u beter niets kunt kopen en waar u beter ook niet kunt gaan kijken. Deze mensen zeggen vaak dat zij niet aan stambomen doen, want dat kost teveel geld. Complete onzin. Een stamboom, incl. dna-afstammingsprofiel kost tegenwoordig ca. 140 euro per pup, dus de kosten van een rashond zitten hem echt niet in de stamboom. De stamboom is voor u o.a een bevestiging dat u een raszuivere cavalier koopt. Hoe meer puppykopers weigeren een stamboomloze pup aan te schaffen hoe eerder de hondenhandel op zijn gat gaat, want geen klanten betekent geen handel.
Waarom kost een rashond nou zoveel meer dan een stamboomloze hond?
Dit zit hem dus niet in de stamboom, want deze kost dus maar 140 euro. Een rashond van welk ras dan ook kost nou eenmaal meer, want een fokker investeert veel meer in zijn ras. Deze koopt goede fokdieren in binnen en buitenland, reist stad en land af om een bepaalde dekreu te gebruiken, loopt tentoonstellingen, doet alle noodzakelijke gezondheidstesten, zijn lid van meerdere rasverenigingen, geven alleen het beste voer, verzorging en huisvesting aan hun honden. Verder ben je als fokker indien je meer dan 4 nestjes op jaarbasis fokt, automatisch in de ogen van de wet bedrijfsmatig bezig, waardoor je 21 % btw af moet dragen over elke pup die verkocht wordt. In Nederland liggen de prijzen van een raszuivere Cavalierpup gemiddeld zo rond de 2000-2100 euro. Dit lijkt heel veel, maar als een fokker daar alle onkosten vanaf haalt, blijft er niet veel over. En wat er over blijft, wordt apart gezet op een hondenrekening. Het geld wat daar evt. op staat wordt in de toekomst gebruikt om de jonge honden te testen op erfelijke gebreken, zodat alleen met de beste honden gefokt gaat worden. Indien een fokker dus geld wil verdienen, dan moet deze snel stoppen met fokken, een goede baan zoeken van 9 tot 5 uur, want een rijke fokker moet ik nog tegenkomen. De meeste fokkers, groot en klein, waaronder ikzelf, fokken puur uit liefhebberij, een uit de hand gelopen hobby, die overgegaan is in een passie, genaamd “DE CAVALIER KING CHARLES SPANIEL”.
Het is een feit dat een ongeluk in een klein hoekje zit en een hond wel eens een keer ziek kan zijn. Nog een groter feit is dat de dierenarts tegenwoordig erg duur is. Daarom raad ik iedereen aan die een pup koopt, om deze te laten verzekeren bij de OHRA. Deze komt eigenlijk als beste uit de bus sinds enkele jaren. Voor €. 38,15 per maand is uw nieuwe huisgenoot verzekerd (Basisverzekering OHRA) en weet u zeker dat alle onvoorziene kosten van de dierenarts kunnen worden betaald. Een operatie van bijv. een botbreuk kost al gauw meer dan 1000 euro, omdat dit het werk is van een specialist. En het is zo gebeurd, ik heb het zelf meegemaakt, dat een grotere hond tegen mijn jonge cavalier aan liep. Het ging niet eens hard, maar hij raakte mijn pup van 6 maanden op een ongelukkige manier, waardoor deze een groeischijffractuur had in het onderste deel van haar bovenbeentje. Maar ook, evt. hartmedicijnen als de hond ouder is of overige medicijnen zoals antibiotica of pijnstilling, een röntgenfoto, tandsteen verwijdering, etc. Bijna alles wordt vergoed en uw eigen risico is niet al te hoog. Standaard dingen, zoals ontworming en inentingen kunnen ook vergoed worden, maar u dient dan wel de juiste verzekering daarvoor af te sluiten. Een evt. sterilisatie of castratie kunt u laten meeverzekeren, maar dan hebt u een uitgebreide verzekering nodig.